Kiadások Excelben

Költségeink vezetése Excel táblázatban

 

A Kiadások használata:

Az excel fájlnak azt a nevet adtam, hogy Kiadasok de bármire átnevezhető, a kiterjesztést hagyd meg xls-nek. Megnyitásához csomagold ki, majd (ha van hozzá telepített program) kattints rá kétszer és megnyílik a munkafüzet. A 12 hónapnak van külön 12 munkalap, valamint van egy Részletes Kiadások és Részletes Grafikon munkalap is. Ezek között az egérrel kattintva tudsz választani.

Lapfülek Office 2000

Lapfülek Office 2012

Itt máris látható egy nagy különbség Office 2000 használatánál nincsenek lapfül színek, míg 2012-ben a fülek színesek.

A munkalapokban lévő képletek celláit védtem a véletlen átírástól ezért attól nem kell félni, hogy ezeket a cellákat kitörli valaki. Ha esetleg mégis beírnál egy ilyen cellába üzenetet kapsz, hogy a cella tartalma védet.

Védelem Office 2000

Védelem Office 2012

Aki esetleg szeretné módosítani a cellák tartalmát a jelszót nem nagy ördöngösség kitalálni, csak kisbetűt használtam. A lapokba én már előre beírtam a bevétel és a kiadás oszlopba tételeket és összegeket ezek természetesen törölhetőek, átírhatóak.

Az előre beírt cellák törölhetőek

A munkafüzet mentésénél megjelenhet egy figyelmeztetés. Ezt nekünk nem kell figyelembe venni egyszerűen vegyük ki a pipát az ablakból és kattints a Tovább gombra.

Mentéskor előjövő üzenet

Alapvető cella műveletek:

Csak a négy alapműveletet szeretném megmutatni, hogy használatukkal helyet spóroljunk mindkét oszlopban.

Minden esetben így kezd; Lépj egy üres cellába és nyomd le a Shift + 7 gombot.

Ekkor a cellában megjelenik az = jel. Írj utána egy számot nyomd meg a + plusz jelet és írj be még egy számot. Pl.:

=1000+2300

3300

Nyomd meg az Entert ezt fogod látni a cellában

3300

 

Most egy újabb üres cellába írd be; Shift + 7

Írd be 5000 majd nyomd meg a - mínusz jelet és írd be 3500

=5000-3500

1500

Nyomd meg az Entert ezt fogod látni a cellában

1500

 

Most egy újabb üres cellába írd be; Shift + 7

Írd be 12000 majd nyomd meg az / osztás jelet és írd be 3

=12000/3

4000

Nyomd meg az Entert ezt fogod látni a cellában

4000

 

Most egy újabb üres cellába írd be; Shift + 7

Írd be 3000 majd nyomd meg a * szorzás jelet és írd be 4

=3000*4

12000

Nyomd meg az Entert ezt fogod látni a cellában

12000

 

Természetesen az alapműveletek többszörözhetőek és keverhetőek, ilyenkor érdemes zárójeleket használni Shift +8 (, Shift +9 ).

=((6+3)-2)+(2*3)-(12/4)

10

Részletes kiadások:

Azért hoztam létre ezt a lapot, hogy ide akár tételesen is beírhatod a bevételeidet és kiadásaidat melyek a következő lapon a Részletes Grafikon-on megjelenik. Itt a grafikonon láthatod mi a legnagyobb bevételed és mik a legnagyobb kiadásaid. Minél részletesebbek a felsorolt tételek a grafikon is annál tagoltabb lesz, jobban látható a bevétel/kiadás oszlop szerkezete.

A grafikon egyes elemeire ha rámutatsz egérrel kiírja hogy mi a neve (pl.:Villany) és mennyi az értéke (pl.:11000Ft).

A Részletes Kiadások lapon beírt nevek fognak megjeleni a grafikon lapon is a jelmagyarázatnál, sorrendre is ugyanúgy. Ha részletesen szeretnél mindent írni tudom, hogy nem elég 24 cella a Kiadások oszlopban, ezért egy-két cellába képleteket is írhatunk, hogy kevesebb mezőt használjunk el.

Azt javaslom, hogy az azonos kiadásokat, pl. gyógyszertár, bevásárlás, utazás, egy cellába írd, ha nem férsz el.

Kiadások 1 - 12:

12 lapot hoztam létre a 12 hónapnak. Mind azonosak a Részletes kiadások lappal, de csak egy kis grafikont tettem a lapokra, amik az Összes Kiadásod és Összes Bevételed értékét mutatják. A kis grafikonok értékösszege változik, a végösszegek fogják meghatározni az értékek léptékét.

Összeg érték

Összeg érték

Valamint a grafikonok felett található egy szöveges értékelés, ami aszerint változik, hogy a Maradt cellában milyen érték van, ha pozitív a szám "Bevételeid fedezik kiadásaidat" üzenet, ha negatív a szám "Bevételeid nem fedezik kiadásaidat" üzenet, ha pedig 0 akkor "Bevételeid Pont fedezik kiadásaidat" üzenet jelenik meg.

Mivel minden hónapnak külön lapja van előre beírhatóak a várható kiadások is gondolok itt a 3-4 havonta esedékes biztosítási díjak, egyszeri adók és egyéb kifizetések, bónusz vagy 13.havi bevétel, stb.

Summa:

A bevételek/kiadások vezetése nem mindenki vágyálma és néha nem is ilyen egyszerű, mint ez a táblázat. Azoknak ajánlom, akik rendszeresen gép elé kerülnek és a fent felsorolt bevált módszerük mellé kipróbálnák ezt a megoldást is, de nem bajlódnának az Excel megismerésével.

Letöltés