Soluto

Windows gyorsítás másképp

 

Nem kezdőknek:

A program angol nyelvű, felülete eltér a "szokásos" windows ablakoktól. Igaz elkülöníti a folyamatokat, de kellő (windows-os) tapasztalat nélkül kárt tehetünk rendszerünkben!

Soluto:

A telepítés megkezdésekor a program az internetről húzza le a többi fájlt vagy programot. Win7-en 14MB helyet foglal.
Xp-n a telepítéshez kell a .Net keretrendszer, amit a program fel is telepít.

Már most is látható felülete eltér a megszokott programablakoktól.

A .NET keretrendszer telepítése (Csak XP-n!)

A Soluto telepítése

A telepítés befejeztével indítsuk újra a gépet.

Újraindítás

Újraindítás után a Start gomb mellet vehetjük észre. Itt látható a Boot után elinduló programok nevei és a gép indulási ideje.

Érdemes jól megjegyezni az időt, hogy legyen viszonyítási alap a módosítások után. Kattints a nyilakra és elindul a program.

Betöltéskor

A felülete érdekes nem tartalmaz menüket, fejlécet, ennek ellenére könnyen kezelhető, átlátható.

Kezelő felület

A középen található sávokban láthatjuk az elinduló programokat 3 részre felosztva. Az első rész zöld színnel van jelölve, azok a programok melyeket nyugodtan módosíthatunk. A második narancssárga színnel azok az alkalmazások láthatóak, amik módosíthatóak, de változtatásuk kihatással lehet a rendszerre. Szürke színnel a rendszer számára nélkülözhetetlen programok listája van, ezeket nem lehet módosítani, csak listaszerűen végignézhetjük. Ha módosítunk a programok között, megjelenik egy negyedik rész kék színnel, és itt találjuk ezeket a programokat.

A Soluto minden módosítást elment és ezt bármikor visszaállíthatjuk. Akár egy alkalmazást akár mindet visszaállíthatjuk a kiindulási helyére.

Visszaállítás

Programok módosítása:

Az első sávból kigazolható programok listájából válaszunk egyet álljunk rá az egérmutatóval. Kis idő után megjelenik egy adatlap.
Három választási lehetőségünk van.

Adatlap

Gombok : A program nem Boot-ol a gép bekapcsolásakor.

Gombok : Boot-olás után tölti be a programot, amikor a PC már tétlen.

Gombok : A program boot-oláskor indul.

Az aktuális beállítás mellet egy pipa jel van.

A gombok mellet egy kis kördiagram is megjelenik, ami a közösségi információk alapján ad tájékoztatást az adott programhoz. Azaz láthatod rajta mások milyen beállítással futatják a programot.

Kattintsunk a kívánt beállításra (jelen esetemben a Pause-ra változtattam) egy kis óra elkezd pörögni a képernyőn, majd az alkalmazás átvándorol a módosított programok szekcióba. Ekkor az ablak közepén levő idő és programok mező módosul, remélhetőleg rövidül az idő és csökken a programok száma. Nézzük át az első két listát és tetszésünk szerint változtassuk meg a betöltési folyamatot de mértékkel, nehogy kárt okozzunk a rendszerben.

A diagram alatt találhatunk még egy Advanced gombot. Ide kattintva egy részletes adatlap jelenik meg. Bal oldalt a program nevével leírásával, középen a diagrammal és jobb oldalt látható mennyi időt és %-ot vesz el a betöltésből.

Részletesebb adatlap

Summa:

A programmal nagyon részletes és pontos információt kapunk az induló folyamatokról és betöltődésük idejéről. A jól megváltoztatott betöltési sorrend perceket is csökkenthet a boot-olás folyamatából (Kezdéskor 2:50mp-ről 1:55mp-re csökkentette a betöltési időt).

Elérhető a most használt Windows-ok bármelyikére mind 32Bit-en, mind 64Bit-en.

Letöltés