Total Commander 9

DoWtHen verzió

 

Telepítés:

Mielőtt a TC-t feltelepíted törölni kell a jelenlegit. Mind a C:\totalcmd mappát, mind a
C:\Users\ - %Felhasználó Neved% -\AppData\Roaming\GHISLER mappát, de itt másold ki a mappa tartalmát az Ftp-k és más jelszavak, beállítások miatt. De a wincmd.ini-re biztos nem lesz szükséged. Indítsad el a telepítést. A telepítési út a C:\Program Files\ lesz és itt létrehozza a totalcmd mappát.
C:\Program Files\totalcmd\ - szerintem itt a helye ennek a programnak. Első indításkor a TC angol nyelvű lesz és teljesen „csupasz”. Ezt javítandó futtasd le a -=Totalcmd-hiba DWH=-.reg fájlt ami átírja a wincmd.ini és wcx_ftp.ini fájlok elérési útját. Majd újraindítás után ezt a képet kell látnod.

TC DWH ablak

Használat:

A menü néhány nem fontos elemét kiszedtem, csak a használhatókat hagytam meg. Mindre nem szeretnék kitérni csak párat emelnék ki.

Rendszer menü:

Itt a felhasználói mappákat érheted el. Úgy, mint Sajátgép (Ez a Gép), Dokumentumok, Képek, Zenék, Videók, Vezérlőpult (a Gépházat nem), Hálózati helyek.

Rendszer menü

Beállítások menü:

Majdnem minden fület megtalálsz itt, így csak rá kell kattintani a kívánt parancsra és megjelenik a beállítások azon füle.

Beállítások menü

Windows menü:

A két almenüben a Windows eszközöket és Windows felügyeleti eszközöket találsz. A hozzáértők hamar rájöhetnek, a menük megegyeznek a Start Menü azonos mappáival.

Windows menü

Ikonsor:

Ikonsor

Két ikonsor van a TC-hez amiket az Eszköztár csere gombbal (23) lehet megváltoztatni. Az alapértelmezett egy hosszabb eszköztár néhány eleme kiemelve.

1. Mappák/fájlok attribútum beállítása
2. Parancsikon létrehozása
3. Ablakok frissítése
4. Előre/Vissza gombok mozgás a megnyitott mappák között
5. Be/Kicsomagolás tömörítvényekből valamint listakészítés (lásd lent; Be/Kicsomagolás)
6. FTP elérések és Új kapcsolat létrehozás
7. Keresés. Már beállított keresési feltételekkel (lásd lent; Keresés)
8. Csoportos átnevezés, nagy mennyiségű fájl átnevezésére
9. Fájl/mappa nevének másolása teljes elérési úttal a Vágólapra, így nem csak a fájl neve, hanem a teljes elérési út + kiterjesztés kimásolható
10. Azonos fájlok esetén összehasonlítja azok tartalmát is
11. Könyvtárak tartalmának összehasonlítása. A különbségeket kijelöli mindkét oldalon
12. Rejtett fájlok megjelenítése/elrejtése
13. Tiltólista elemeinek megjelenítése/elrejtése
14. 8.3 fájlnév nézet megjelenítése
15. Beállítások parancs
16. TC Plugin manager. A beépülők beállításait könnyeben elérhetjük ezzel a programmal.
17. Clear History TC. Törli az előzményeket, megnyitott mappa útvonalak, beírt parancsok, stb. A programba már kijelöltem a törölhető elemeket, NE változtass rajta.
Használata: indítsd el a Clear History-t majd Zárd Be a TC-t és nyomd meg az OK/clear gombot.
18. Total Updater. A TC plugin-nek frissítését végzi. Csak kattints a Frissítések keresése gombra és a program megkeresi, letölti és telepíti is a legújabb plugin-eket. A TC-t nem frissíti!
19. Jegyzettömb megnyitása
20. CMD megnyitása, remélhetőleg Rendszergazdai jogokkal…
21. A gomb használatához tartsd nyomva a Shift gombot! Ezzel a gombbal olyan típusú új fájlt tudsz létrehozni amilyen fájl ki van jelölve a TC-ben. Pl. kattints egy valami.txt nevű fájlra nem kell kijelölni vagy megnyitni, most tartsd lenyomva a Shift gombot és katt az ikonra.
Egy kis ablak jelenik meg amit csak át kell írnod a nevet mondjuk másik.txt és katt az Ok gombra.
Ez voltaképpen az Intéző jobb gombos menü Új parancsa.
22. Cloud. Felhő elérése a TC-ben. Sokunknak van felhő tárhelye, amit itt beállítva elérhetünk. OneDrive, GoogleDrive és Dropbox tárhelyeken lepróbálva. Az F7 gomb megnyomásával adj nevet a tárhelynek és válaszd ki a tárhelyszolgáltatót majd ad meg a felhasználó nevet.
Más beállításra nincs is szükség, Ok gombbal lépj ki, majd kattints duplán a létrehozott mappán. Írd be a jelszavad (nem menti el a progi) és lépj be a felhő tárhelyre.
23. Eszköztár csere gomb, ha túl sok és számodra felesleges ezzel átváltasz az alap eszköztárra.

Ez nem marad meg véglegesen. Ha véglegesen szeretnél eszköztárat cserélni menj a Beállítások menü Eszköztár... parancsra és az Eszköztár: parancsnál kattints a dupla nyílra. Válaszd ki a Default.bar fáljt és kattints az Megnyitás gombokra. Ezzel kész is a végleges csere.

Eszköztár csere

Be/Kicsomagolás:

Nem a fájlok ki vagy becsomagolását szeretném leírni inkább a listakészítő miatt térnék ki rá. Gyorsan és egyszerűen készíthetünk lejátszó listát (m3u fájlok) kedvenc zenéink vagy videóinkból. A TC egyik ablakába hozd be a zenéket/videókat tartalmazó mappát a másik ablakba azt a helyet ahova a fájlt (*.m3u) menteni szeretnéd. Majd kattints a Becsomagolás ikonra és válaszd az m3u lehetőséget.

m3u lista készítés

A megjelenő ablakban ennek kell lennie %P%N Ha más szöveget látsz írd át erre, majd katt az Ok gombra.

Parancs szöveg

A létrehozott fájlt minden zene/videó lejátszó kezeli.

Keresés:

Egy kicsit kitérnék a Keresés parancsokra. Egyrészt a menüsoron található ikonról vagy a Parancsok menü – Keresés paranccsal hívható elő, másrészt ha elkezdünk gépelni előjön egy kereső ablak.

Keresés ablak

A Keresés parancsnál lehetőségünk van meghajtónként, mappánként keresni. Valamint a Bővített fülön megadhatjuk, hogy milyen dátum között, hány kb méretű, stb. paramétereket.

De én még elmentettem pár hasznos keresési kritériumot is. Ehhez menj a Beolvasás/Mentés fülre és ott válaszd ki a keresési szűrőt.

Előre beállított keresés

Feliratok | Ezzel felirat típusú fájlokat kereshetünk filmjeinkhez.
Filmek | Ezzel a film fájlainkat kereshetjük.
Szűkített keresés | A keresés kihagyja a rendszermappákat, ott nem keres.
Thumbs, m3u | képek miniatűrjeinek keresése, hely felszabadítás miatt.

A többi kereső szűrő a TC egyéb működéséhez kellenek, NE töröld őket. Némely szűrőhöz a keresési út (Ahol Keres:) is el lett mentve ezt változtasd meg.

Rá kereshetünk közvetlenül fájlokra is. Ehhez válaszd ki azt a mappát amiben keresni szeretnél és kezd el gépelni a fájl nevét. Pl. bementem a Windows mappába és elkezdtem begépelni, hogy ex.

Kereső

Ennek hatására eltűntek a felesleges fájlok és csak pár a kritériumnak megfelelő elem maradt (a progi megkeresi a keresendő kifejezést –EX- a fájl- mappanevekben, és a kiterjesztéseket is.)

Találatok

Bal és jobb fájlablak:

A TC fájl ablakai színekkel jelöli a különböző fájl típusokat. Azaz mondjuk a képeket (bmp, png, gif, jpg) narancssárga színűre színezi, így hamarabb megtalálható egy mappában az ilyen típusú fájlok. Ezen kívül átszínezi a teljesen üres mappákat és zöld színnel jelöli a 10 percnél nem régebben létrehozott vagy letöltött fájlokat/mappákat. Ez nagyon hasznos, ha a letöltések között keressük az utoljára letöltött fájlt.
Itt láthatod, hogy fest a TC színes fájl kiterjesztéssel, valamint hogy milyen színűek lesznek az egyes fájltípusok.

Ablak tartalom színjelöléssel  Fájl típusok szín beállításai

Ctrl + Q – a kedvenc billentyű kombinációd:

Ebben a TC-ben belenézhetsz a legtöbb szöveges fájlba, megnézheted képeidet, belehallgathatsz zenéidbe és néhány videót is eljátszhatsz közvetlenül a TC ablakban külső program használata nélkül.

Ezek Nézőke ablakban jellenek meg és csak megnézhető nem módosítható tartalmak lesznek.
Kattints egy fájlra legyen az kép, dokumentum (doc, docx, txt, rtf, pdf, htm), excel tábla (xls, xlsx), videó fájl (avi, mov), zene fájl (wav, mp3) majd nyomd meg vagy az F3 gombot vagy a Ctrl+Q gombokat. Egy ablakban vagy a TC nem aktív ablakában megjelenik a fájl tartalma.
A Ctrl+Q ismételt megnyomásával eltünteted a nézőke képet és visszakapod a fájlablakot.
Így a fájl megnyitása nélkül megnézheted, meghallgathatod annak tartalmát.

Nagyításért kattints a Képre!   Mappa infó megjelenítése 
Office docx fájl tartalma 
Pdf fájl tartalma 
Mp3 lejátszása 
Office xlsx fájl tartalma TC Ctrl+Q képek Különböző típusú fájlok megjelenítése a TC ablakban.

Tcer módosított F4 Szerkesztés beállítás:

A legtöbb TC az F4 gombra megnyitja a fájlt egy Jegyzettömbben, hogy ott szerkeszthessük azt.
Nos ezt nálam átvette a Tcer nevű program ami a különböző kiterjesztéseket különböző programokkal nyit meg szerkesztésre. Pl. egy Bmp fájlt a Paint programmal, a Html fájlokat EditPlus programmal jeleníti meg, vagy a videókat a VLC nyitja meg. A fájl társítási listája a totalcmd mappa tcer.ini fájlja. Kattints kétszer a fájlon ekkor a Jegyzettömbbel nyílik meg és változtasd meg a listában szereplő programokat.
Felvehetsz újabb kiterjesztéseket vagy törölheted a meglévőket is. A programokat is megváltoztathatod, hisz nem mindenki ezeket a programokat használja szívesen.
Figyelem ez a Tcer csak 64Bit-en működik ha neked 32Bit-es rendszered van vagy nem akarod használni a progit a lenti képen látható módosítást kell végrehajtani a TC beállításain.

Tcer beállítása 32-64Bit esetén

Ha nincs szükséged a programra állítsd vissza az eredeti nézegetőt a Jegyzettömböt.

Eredeti szerkesztő

Mindkét esetben Alkalmazd és OK-old a változtatásokat. majd lépj a Beállítások menü - Beállítások mentése parancsra!

Mentés

A TC 9.0a Újdonságai:

A rengeteg változásból két újdonságot sorolnék fel;

Függőleges eszközsor;

A két ablak között elhelyezett menüsávba elhelyezett gombokkal gyorsíthatjuk munkánkat. Ha mégis zavaró a sáv könnyen kikapcsolható. Beállítások menü – Általános beállítások... parancs kiválasztása után, állítsd be a képen látható parancsokat és az Ok gombbal lépj ki a menüből.

Középső menüsáv elrejtése

3 külső meghajtó megjelenítése betűjel nélkül (Windows vagy Androidos eszközökhöz);

Ennek fognak a legtöbben örülni. A TC külső program nélkül is képes elérni a fenti két típusú eszközöket.
Ehhez egy kicsit módosítani kell a beállításokat és máris látható telefonunk vagy tabletünk. Beállítások menü – Általános beállítások... parancs kiválasztása után, állítsd be a képen látható parancsokat és az Ok gombbal lépj ki a menüből.

Külső eszköz beállítása

Ha ezzel megvagy, egyszerűen lépkedj feljebb a nyílra kétszer kattintva míg el nem jutsz az Ez a gép ablakig a sor legalján meg kell jelennie az eszköznek (jelen esetben a telefonom).

Erre a nyilra kattints
Telefon a TC-ben

Letöltés

Ehhez kapcsolódik:

Total Commander a magyar oldal

Total Commander Homepage