Total Commander

I.rész: Beállítások

 

Telepítés:

A képekre mutatva megjelenik egy szűk leírás.

További képekért kattints ide!   A többi nyelvfájl telepítése vagy mellőzése. Én nem telepítem. A telepítés könyvtára.
Parancsikon létrehozása a Start menüben. Parancsikon létrehozása az Asztalon.
És Kész! Total Commander Telepítési képek

Beállítás:

Most, hogy gyorsan letudtam a telepítést első indításra egy ilyen képernyőt láthatsz.

Regisztráció

Nyomd meg azt a gombot, melyet a panel kér, hogy elindítsd a fájlkezelőt. Esetleg regisztráld, bármilyen módszerrel.

A beállítások eléréséhez menj a Beállítások menü - Általános beállítások... parancsra.

Megjelenítés:

Legördülö lista Lemezegységsor

A két kép között a meghajtók elrendezése a különbség.
Az egyiken legördülő lista van, mindig csak a kiválasztott meghajtó ikonját látod. A szomszédos képen lemezegység sort látsz, azaz az összes kiválasztható meghajtó ikonja látható.

Képernyő:

A következő panelen beállíthatod, hogy a rejtett és rendszerfájlok láthatóak legyenek-e az ablakokban. Az én beállításaimmal minden fájlt megjelenítesz. Ha nem akarod, látni a rendszer állományokat vedd ki a pipát a Látszik a rejtett /system fájl (csak szakembereknek!) lehetőséget. Itt tudod beállítani a rendezési sorrendeket: könyvtárak felül legyenek, ABC-sorrend fájloknál, gyorstipp megjelenítése (ha a fájlnév nem fér ki a sorban az egér rámutatásával megjelenik a teljes név).

Képernyő

Szín:

Itt lehet a TC rendszer színeit megváltoztatni és egyedi színeket hozzáadni a fájltípusokhoz. Tehát, ha meg akarod különböztetni a szöveges fájlokat a videóktól vagy a zenéktől itt megadhatod, hogy az egyes kiterjesztések milyen színűek legyenek. Ha szeretnél változtatni, nyomd meg a Fájl típusonkénti színek... gombot és hozd létre egyedi fájl színbeállításodat. Példát is láthatsz tőlem.

Szín

Fájlablak:

Ebben a nézetben a fájlablak elrendezését tudod módosítani. Itt el tudod távolítani az évszám első két karaktert (ezzel egy kis helyet spórolsz a fájlneveknek). A pipát vedd ki az Évszázad jelölése (19xx) opció elől. Valamint beállíthatod, milyen legyen a méret kijelzése, láthatod választék van, a neked legmegfelelőbbet válaszd, próbálgasd le mik a különbségek.

Fájlablak

Fájlablak fülek:

Fülek engedélyezése, ha kijelölöd azokat a parancsokat, amiket a képen látsz a TC több fájlablakot tud megjeleníteni a szokásos kettőnél. Ez azért jó, mert ha mindkét ablakban fontos fájlok vannak, amikkel jelenleg dolgozol létrehozhatsz egy új fület és abban megnyithatsz egy másik meghajtót, vagy mappát is míg az első kettőt nem változtattad. Váltáshoz csak a kívánt fülre kell kattintanod. Új fül létrehozásához a Ctrl + Fel nyíl gombot nyomd meg.

Fájlablak fülek

Láthatod, nekem meghajtónkként vannak fülek, valamint a végén két megnevezett fül is van, amit a fülön jobbgombbal kattintva érsz el.

Példa fülek

Működés:

A működés lapon a program megjelenítését, futtatásának módját tudod változtatni. Az Általános bekezdés alatt találod a Csak egy Total Commander futhat egy időben parancsot kipipálva nem tudsz még egy TC-t elindítani, ha kiveszed a pipát bármennyi TC-t tudsz futtatni.
Kis méret állapotban ikonként a tálcán parancs kipipálásával, amikor megnyomod a Kis méret gombot a TC ablakánál nem a tálcára, hanem az óra mellet az értesítési területen lesz a program.
Csak a név kijelölése átnevezéshez (kiterjesztés nélkül) parancs kijelölésével, ha átnevezed a fájlokat a TC-ben csak a fájl nevét jelöli ki neked a program a kiterjesztést nem.
A Kijelölés (Szürke+) bekezdésnél jelöld ki a Könyvtárakat is parancsot, ezzel a Space gomb megnyomásával mind mappákat, mind fájlokat ki tudsz jelölni.

Működés

Másolás/Törlés:

A Másolás/Törlés nézetben a fájlok másolási/törlési sebességét tudod meghatározni, az alapértelmezett beállítást módosíthatod ahogy a képen látod, vagy ha van kedved kipróbálhatod a Nagy fájlok másolás módszerének alkalmazása (nem használ gyorsítótárt) opciót. Ha gond adódna a másolás közben vagy utána (nem lehet megnyitni a fájlt, hibás kép, vagy hang) állítsd vissza a Csak az alap módszert használja (megbízható, de lassú) parancsra.

Következő betűjelek azonos fizikai merevlemezt jelölnek parancsnál írd be azokat a betűjeleket melyek egy merevlemezen vannak. Ha nem tudod, neked melyek vannak egy winyón ezt a mezőt hagyd üresen.

Ha USB pendrive-od TC-ben lassan másolható vagy törölhető próbáld ki a Kompatibilis mód használata a következő meghajtóknál parancs + USB memóriák parancs kipipálásával. Ezek a beállítások lehet, hogy gyorsítják az USB másolási sebességét.

Másolás-Törlés

Frissítés:

Néhány esetben nem azonnal látható a változtatás a TC ablakaiban. Pl. átmásolás után nem látod az új fájlt csak ha kilépsz a mappából majd vissza lépsz.

Ebben az esetben itt pipáld ki a képen létható parancsokat.

Frissités

Keresés:

A gyorskereső beállításával, ha elkezded gépelni a kereset fájl nevét a TC ráugrik a karaktereknek megfelelő fájlra vagy fájlokra.

Keresés

Tiltólista:

Tiltólista készítése. A TC képes rá, hogy a kívánt fájlokat, mappákat ne mutassa be, ha azok a listán szerepelnek. A lista létrehozásához csak hozz létre egy szöveges fájlt és kezd beleírni azokat a fájlokat kiterjesztéssel vagy mappákat amiket nem akarod, hogy a TC megmutasson. Mentsd el majd itt a Mentés sávban a >> gombra kattintva tallózd ki a szöveges fájlod helyét. A TC újraindítása után már nem látható a listán szereplő fájlok, mappák.

Tiltólista

Tömörítő:

Mivel nekem van tömörítő programom, ezért a rar fájlokat nem a TC-vel hanem a WinRar programmal tömörítem ki , megadtam a WinRar elérési útját.

Tömöritő

Befejezés:

Miután befejezted a beállításokat és újra a fő ablakban vagy menj a Beállítások menü - Beállítások mentése parancsra és kattints rá.

Beállítások mentése

Letöltés

Ehhez kapcsolódik:

II. rész Plugin-ek