Meltdown és Spectre

Leírás és ellenőrzés

 

Ellenőrzés: PowerShell

Az egyik egy PowerShell parancssor lefuttatása.

1. A Start menüből a PowerShell értelmezőt kell elindítania adminisztrátor módban, a PowerShell nevén Shift+Ctrl+Enter megnyomásával vagy a jobbgombos menüben a Rendszergazdaként futtatás pont kiválasztásával.

2. Be kell írnia az Install-Module SpeculationControl parancsot, majd Enter lenyomásával elindítani a diagnosztikus modul telepítését.

3. A megjelenő - többek között a NuGet provider telepítésére, illetve a kódtár megbízhatatlanságára vonatkozó - kérdésekre az I (angol Windows esetén Y) gomb és az Enter lenyomásával a telepítést engedélyezni.

4. A folyamat végeztével a Import-Module SpeculationControl paranccsal a modult importálni. (Ha ezen a ponton hibaüzenetet kapunk, a Set-ExecutionPolicy Bypass paranccsal lehet az aláíratlan szkript futtatását engedélyezni.)

5. Végül az Get-SpeculationControlSettings paranccsal a diagnosztikát lefuttatni.

A kimenetben a "False" jelenti, hogy az adott védelem nincs felrakva - így azt pótolni kell annak érdekében, hogy hackerek és rosszindulatú programok ne tudják a hibákat kihasználni. Ideális esetben minden sorban "True" jelenik meg, ami azt jelenti, hogy a rendszer védett.

PowerShell eredmény

Ellenőrzés: SpectreMeltdownCheck

A másik az Ashampoo letölthető CPU ellenőre.
Töltsük le a programot, majd indítsuk el 1-2perc múlva az ablakban látható és olvasható mely támadásokkal szemben védett vagy nem processzorunk.

CPU ellenőrzés  Eredmény

Letöltés