KeePass

Jelszavak biztonságos tárolása

 

Jelszó kezelése:

 • Néhány jó tanács. Kattints ide. Persze kihagyhatod...

    Általában az internetes jelszavainkat megjegyeztetjük a böngészőkkel.
  Ez veszélyes, hisz ha a Windows tönkre megy nagyon nehéz kimenteni a jelszavakat. Vírus, spam támadás esetén akár törlődhetnek is.
  De a legnagyobb gond, hogy a legtöbb felhasználó nem is tudná az összes elmentett oldalhoz a belépési felhasználó nevet és jelszót.

    A trükkösek, akik minden hova ugyanazt a nevet és jelszót adják meg nagy kockázatott vállalnak, hisz így ha ezt az egy jelszót megfejtik minden oldalra bejuthatnak az illetéktelenek, legyen az a Facebook vagy levelezés vagy banki, online-vásárlási oldal és ha már itt van akár más személyes adatot is megszerezhet.

  Felhasználónév:
    A legtöbben nevüket és évszámot adnak meg vagy teljes születési adatot. Sok helyen látok ilyen email címet pl.: kissmari19801212@email.hucom.
  Nagyon jó, meg van a neve és a teljes születési időpontja és csak egy email-t írt nekem az illető.
  Amennyiben lehet, SOHA ne add meg felhasználónévnek születési dátumot, még évet se!

  Jelszó:
    Mindenki gyorsan beír egy nagyon könnyen megjegyezhető szót. Ezért vezet még mindig a jelszó top listán az 123456 vagy 12345678 és a qwertz vagy qwertzui, pedig rengeteg oldal már nem engedi ezeket a jelszavakat.

  Egy aranyszabály!
    A jelszó legyen MINIMUM 8 karakter hosszú, legyen benne nagybetű és szám karakter is, DE ékezetes betű NEM, személyes (születési)dátum SOHA pl: Bolt2017 vagy boltoM01.

    A másik gond sokan adnak jelszavat valamihez (Windows belépés, egy weboldal, email fiók), majd mindenkinek megadják azt.
  Ha már jelszót adtál meg valamihez ragaszkodj hozzá, hogy csak TE tud azt, inkább írd be TE a saját jelszavad vagy hozz létre egy közösen használható felületet, de a saját jelszavaidat csak Te tudjad, ne pedig a fél rokonság és munkahelyed!

  Oldalak elhagyása:
    Mindig lépj ki (Kijelentkezés, Kilépés gombok) az ilyen oldalakból, nem elég bezárni a böngészőket, mert lehet, hogy az oldal még nyitva lesz, ha újra megnyitják pár perccel később. Sokan már ki sem jelentkeznek pl. a Chrome-ból és más közösségi webhelyről sem, így aki ott ül a gép előtt olvashatja, láthatja ezen oldalak személyes tartalmát.
   

Telepítés:

Az oldalról töltsd le a legfrissebb verziót (2.3x) és utána a Translations menüt kiválasztva a hozzá a tartozó magyar nyelvet is.

Program letöltés
Magyar nyelv letöltése

Csak Windows XP-n van dolgunk telepítés előtt, Itt telepíteni kell a .Net Framework 2.0-át, ha nincs még feltelepítve a gépedre.

Maga a program pár kattintással települ, kéretlen program nincs benne. A magyar nyelvet csomagold ki és a Hungarian.lngx fájlt másold bele a program mappájába (pl.: C:\Program Files (x86)\KeePass Password Safe 2\).

Nyelvi fájl bemásolása

Indítsd el a KeePass-t és a View menü Change Language... parancsot választva jelöld ki a magyar nyelvet. A megjelenő üzeneten kattints a Yes/Igen gombra és a KeePass újraindítása után már magyarul beszél.

Nyelv kiválasztása
Újraindítás

A fő programot nagyon nem kell módosítani, de egy valamit érdemes megváltoztatni.
Alapesetben a Jelszó oszlop kicsillagozott (*******) formában jelenik meg, ezt érdemes megváltoztatni, hogy lássuk a szöveget. Ehhez menj a Nézet menü Oszlopok beállítása... parancsra. Kattints a Jelszó mezőre és lent az Adatok elrejtése helyettesítő karakterekkel parancs elől vedd ki a pipát. Ok-kold le és kész.

Jelszavak megjelenítése

Új adatbázis:

Kattints az első ikonra Új adatbázis létrehozásához.
Az első, hogy találj neki egy biztonságos helyet ahonnan mindig eléred és újratelepítés után is meg lesz.

Új adatbázis létrehozása

Egy ötlet:

Érdemes egy felhőbe elmenteni és/vagy USB-re és a mobilodra is.

Ezután a jelszót és annak típusát kell beállítani.
Maradjunk a jelszó beírós módszernél. Adjunk meg egy jelszót (ne azt, hogy jelszó!), ismételjük meg és Ok-kal lépjünk tovább.

Jelszó megadása

Adatbázis beállítások-hoz érve adj egy nevet, és ha van kedved leírást hozzá. A többi fület kíváncsiságból nézd át, de módosítani nem kell. Máris kész első jelszó széfünk pár példa bejegyzéssel.

Adatbázis beállítások
Kész adatbázis példákkal

Most töltsük is fel az első jelszavunkkal legyen ez az email belépésünk. Menj a 4. ikonra Új Bejegyzés és kattints rá.
Az új ablakban adj Nevet a bejegyzésnek pl.: Freemail.
A Felh.név: írd be a belépési felhasználónevet.
A Jelszó: mezőhöz természetesen a jelszót. Azonnal láthatod hány bites a jelszavad.
Az URL: mezőhöz másold be a bejelentkezést kérő oldal címét.
Ez nem mindig maga a fő oldal lesz. Lásd a freemail esetén nem freemail.hu, hanem https://accounts.freemail.hu/oauth/login#fm cím lesz.

Az eBay:
https://www.ebay.com/
https://signin.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?SignIn&ru=https%3A%2F%2Fwww.ebay.com%2F

A Microsoft:
https://www.microsoft.com/hu-hu/
https://login.live.com/login.srf?wa=wsignin1.0&rpsnv=13&rver=6.7.6643.0&wp=MBI_SSL&wreply=https%3a%2f%2fwww.microsoft.com%2fhu-hu%2f&lc=1038&id=74335&aadredir=1

A Google:
https://www.google.hu/
https://accounts.google.com/signin/v2/identifier?hl=hu&passive=true&continue=https%3A%2F%2Fwww.google.hu%2F%3Fgws_rd%3Dssl&flowName=GlifWebSignIn&flowEntry=ServiceLogin

Minden esetben kell a http vagy https előtag is!

Megjegyzések: mezőbe írhatsz mindenféle infót ha akarsz.
Ha ennyit kitöltöttél kattints az Ok gombra és kész vagy. Mentsd el az adatbázist és máris kipróbálhatod, hogy működik-e a létrehozott bejelentkezés.

Új Bejegyzés

Figyelem:

A Microsoft oldala egy kicsit trükkösen jön be!

Első módszer:

Nyisd meg a böngésződet, töltsd be azt az oldalt amihez létrehoztad a bejegyzést és jelöld ki a Felhasználónév mezőt, majd a KeePass ablakban, jobb kattintás a bejegyzésen és válaszd az Automatikus-gépelés végrehajtása parancsot (vagy keresd ki az ikont az eszköztáron és arra kattints).

Jelöld ki a Felhasználónév mezőtJelszó beillesztése

Remélhetőleg beíródik a név és jelszó és beléptél az oldalra.
Ez így még mindig fapados, kattintgatnod kell ide-oda az ablakok között, de ezen változtatunk.

Csoportok:

Töltsd fel az adatbázist weboldalak vagy programok jelszavaival.
Használd a csoportokat és válaszd el a személyes, banki, és internetes belépéseket.
Ha nem találtál megfelelő csoportot hozz létre újakat.

Bővítmények:

Az itt bemutatott plugin-ek segítségével automatikusan megnyithatjuk és bejelentkezhetünk egy adott oldalra.

Bővítmények még...:

Mint láthatjuk rengeteg további bővítmény található a programhoz, és aki kedvet lel benne próbálgassa ki őket, persze csak nagy odafigyeléssel, nehogy a beírt jelszavak elvesszenek. Én csak párat emelnék ki;

Automatikus-gépelés:

Jelenleg két mezös (felhasz.név, jelszó), automatikus belépéses (enter) jelszavakat használtunk. Felmerül a kérdés változtathatunk rajta? Igen, méghozzá sok mindenben.

Először menjünk a bejegyzésünkre és nyissuk meg (dupla kattintás) szerkesztésre. Kattints az Automatikus-gépelés fülre, itt látható, hogy az Automatikus-gépelés bekapcsolása ehhez a bejegyzéshez ki van pipálva, tehát beírja az adatokat az oldalra.
A másik Alapértelmezett automatikus-gépelési parancsok lehetőség van kiválasztva és alatta látható inaktívan ez a sor;
{USERNAME}{TAB}{PASSWORD}{ENTER}

A KeePass beírja a felhasználónevet, megnyomja „imitálja” a Tab gombot, beírja a jelszót és megnyomja „imitálja” az Entert. Olyan mintha egér nélkül, csak billentyűzetről kezelné a belépéseket.

Most válaszd az Automatikus-gépelési parancsok felülbírálása lehetőséget. Aktívvá válik a jelszó kitöltő rész és a Szerkesztés gomb.
Most csak töröld a {ENTER} szót Ok-kold, majd mentsd az adatbázist és próbáld ki mi történik.

Első változtatás

Megnyílik az oldal és beírja az adatokat, de nem lép be.

Ahhoz, hogy kipróbáljunk egy kicsit bonyolultabb beíró rutint létrehoztam egy próba oldalt sok kitölthető mezővel.
Ez az oldal nem küldi el és nem jegyzi meg a beírtakat. Sőt semmilyen küldő gombhoz nincs esemény, feladat hozzárendelve.

Egy rendeléshez szeretnék kitölteni számlázási adatokat, de gépelés nélkül. Hát itt van mit kitölteni.
Hozzunk létre egy új bejegyzést. Legyen a példa kedvéért ehhez hasonlóan kitöltve.

Próba rendelés; név adatok

Most az Automatikus-gépelés fülön változtass annyit, hogy az {Enter} helyet legyen egy {Tab} és egy {Notes} szó. Menj a Szerkesztés gombra és töröld az {Enter} szót a {} kapcsoszárójeleket is és keresd meg majd kattints a {Tab} szóra és a {Notes} szóra. Megjelennek a kiválasztott parancsok Ok-kold le és mentsd el az adatbázist.

Plusz tagok hozzáadása

Most menj a próba oldalra kattints a Név mezőbe majd Auto-gépeléssel töltesd ki az űrlapot. Remélem neked is kitöltötte az első három mezőt.

A kitöltött adatok

Most adjuk meg a címünket. Ehhez hozz létre egy új bejegyzést, ahogy a képen látod.

Cím lista létrehozása

Most lépj a Bővítmény fülre és a Mellékletek részben válaszd az Új gombot. Az új ablakban a Megnevezés részhez írd be pl.:Irszám. Értéknek ad meg pl.:1234. Hozzuk létre Város, Utca, Házszám mezőket is értékkel. Ha kész vagyunk, az Automatikus-gépelés fülön töröld az alapértelmezetten beírt sort és a Szerkesztés gombra kattintva {Tab}-bal elválasztva illeszd be a Saját mező adataidat.

A cím megadása  A beíró rutin címmel

Ha nem látnád a Tab szót görgess az egéren és a lista legördül. Ok-kold le és mentsd el az adatbázist.
Próbáljuk ki, lépj az irányítószám mezőbe és töltsd fel az adatokat.

Számlázási adatok

És most hozzuk össze a két bejegyzést egybe. Töltsd ki a Címem bejegyzést névvel, e-mail címmel és telefonszámmal. Az auto-kitöltéshez is ad hozzá az új elemeket és mentés után menj a Név mezőhöz és töltsd ki az űrlapot. Én az e-mailt és a telefonszámot is Bővítményként adtam meg.

Teljes név cím lista

TIP:

Külön is hagyhatod, hisz nem tudhatjuk, milyen űrlapot kell kitölteni.

Menjünk tovább a Számla formátuma legyen Pdf. Ezt ezen az oldalon a felfelé nyíllal tudod kiválasztani.
Így tegyünk hozzá egy {Tab}-ot és egy {Up} szót.

A szándékos hiba

Itt látható egy kis hiba. A program tervezője szándékosan kilógatja a szöveget az ablakból.
Ezt egy plugin-nal módosíthatjuk, de az fizetős, így most másoljuk egy jegyzettömbe és ott folytassuk kézzel beírva/másolva a parancsokat.

{UserName}{TAB}{S:E-mail}{TAB}{S:Telefon}{TAB}{S:Irszám}{TAB}{S:Város}{TAB}{S:Utca}{TAB}{S:Házszám}{TAB}{UP}

A levelezési címünk azonos a fentivel ezért ezeket lépjük át {Tab}-ok segítségével. Rendeljünk az első Valamiből 2-őt, a következőből 4-et és végül 1-et és írj valamit az Egyéb Üzenethez.

{UserName}{TAB}{S:E-mail}{TAB}{S:Telefon}{TAB}{S:Irszám}{TAB}{S:Város}{TAB}{S:Utca}{TAB}{S:Házszám}{TAB}{UP}{TAB}{TAB}{TAB}{2}{TAB}{4}{TAB}{1}{TAB}{S:Megjegyzés}

Teljes lista

Én egy bejegyzésben készítettem el az űrlap kitöltőt, de ha te több bejegyzésből hozod össze az is jó megoldás.

Summa:

Elég régóta használom ezt a programot jelszavaim és egyéb személyes információim tárolására. Az itt leírtak remélem téged is átcsábítanak a böngészőkben tárolt jelszavak helyett ennek a programnak a használatára.
Mivel minden telefon típusra elérhető hozzá a keret program az adatbázisod biztosan elérheted út közben bárhol-bármikor, míg a böngésződ lehet, hogy az otthoni gépeden van.

KeePass Letöltés

Plugin oldal

KeePass próba oldal