Rootkit, Malware

Keresés, eltávolítás

 

Használatuk:

Három programra lesz szükség, ezek közül csak egyet kell telepíteni.

Keresés közben zárj be minden felesleges programot (+ az óra mellett levő minden programot, ami nem szükséges a rendszer számára), zárd be az összes böngészőt (IE, Firefox, Chrome) és csevegő (Skype, Viber) programot is. Csak ez után indítsd el a programokat, mindig várd meg, hogy végezzen az előző program, még akkor is, ha sokáig nem változik semmi a programablakban.
A keresés után, ha minden program végzett mindig indítsd újra a gépet, mert néhány szolgáltatást lekapcsolnak a keresők, de nem mindent indítják el újra.

1. AdwCleaner:

Indítsd el a programot és kattints a Scan gombra.

adwCleaner keresés

A keresés végeztével a fülekre kattintva megnézheted a találatokat. Services- Szolgáltatások, Folders -Mappák, Files- Fájlok, Shortcuts- Parancsikonok, Registry - Registry bejegyzések, és a böngészőkben talált káros kódokat sorolja fel a program.

adwCleaner találatok

Ezután (ha tényleg minden törölhető a találtak közül) kattints a Clean gombra, megtörténik a kódok, fájlok, bejegyzések törlése.
Majd a megjelenő ablakokban kattints az Ok gombra és indítsd újra a gépet, ha kéri.

adwCleaner újraindítás

Nálam mindenáron le akarja törölni Toolbar Cleaner programot, ami nem kártevő, hanem az is takarító program.
Ezt nem engedem neki ezért kivettem a pipákat a találati listából.

A program részletes naplófájlt ment el a törölt adatokról, amit a C:\AdwCleaner\AdwCleaner.txt helyen és néven találunk meg.

2. JRT:

Indításakor néhány vírusirtó veszélyesnek ítélheti ezt a programot. Mindenképpen engedélyezzük a futtatását. Ez egy CMD ablakot nyit meg és azonnal figyelmeztet, hogy zárjunk be minden böngészőt, mentsük minden munkánkat mielőtt elindítjuk a keresést.
A folytatáshoz nyomj meg egy gombot a billentyűzeten.

JRT indítása

A program készít egy biztonsági mentést, ha hibát okozna a rendszerben. Majd átvizsgálja a rendszert, ez akár 10-20percig is tarthat géptől függően. Lekapcsolja az Explorer.exe fájlt, emiatt az Asztal és az ikonok eltűnhetnek egy időre.

Miután végzet létrehoz az Asztalra egy JRT.txt a naplófájlnak. Ez a program magától javít, töröl mindent, amit talál, nem kell jóváhagyni vagy kijelölni a találatokat.

Ha ezzel is végeztünk mindenféleképpen indítsuk újra a gépet.

3, Malwarebytes Anti-Malware:

Az utolsó programot letöltés után telepítsük fel (magyar nyelvű), nem számít, hogy demo verzió vagy teljes. Frissítsük az adatbázist és miután ezzel is végzett indítsunk egy Teljes keresést.

Malwarebytes ablak

Remélhetőleg találni fog pár vírusos fájlt, melyeket törölj, vagy tedd karanténba.

Summa:

Ezzel a három programmal rengeteg veszélyes vírustól és Rootkit-től tudsz megszabadulni. Nagy IT tudás nem kell a használatukhoz, ezért mindenkinek ajánlom, legalább egyszer futtassa le a keresőket és törölje a felesleges fájlokat, adatokat.

Nagyon meglepő volt, hogy az én gépemen is majd egy tucat káros kódot találtak a most bemutatott programok.

A programokat Windows XP - 7 - 8.1 rendszereken teszteltem gond nélkül.

Letöltés

Ehhez kapcsolódik:

Rendőrség vírus

Malwarebytes Anti-Rootki

Firefox kereső beállítása