Vírus keresés

 

Ideiglenes mappák:

A legáltalánosabb és a legjobb, ami érhet, ha vírus, spam (de inkább vírusok lesznek) az ideiglenes mappákban fészkeli be magát.
Több ilyen mappád is van, a rendszer ezeket használja átmeneti tárolóként pl. cd-dvd írásnál, fájlok letöltésénél, program megnyitásnál és telepítésnél, képek megnyitásánál, stb.

A mappák helyei:
 
Xp esetén:

C:\Documents and Settings\-= Felhasználó neved =-\Local Settings\Temp\
C:\Documents and Settings\-= Felhasználó neved =-\Local Settings\Temporary Internet Files\
Ez a saját felhasználói fiókod ideiglenes mappái. A -= Felhasználó neved =- résznél a Saját fiókod nevét válaszd ki.

Takarítása: A mappák tartalma törölhető, az esetleg hozzáférés miatt letiltott fájlokat Csökkentett mód-ban tudod kitörölni.

C:\Documents and Settings\Default User\Local Settings\Temp\
C:\Documents and Settings \Default User \Local Settings\Temporary Internet Files\
Ez az általános fiók ideiglenes mappái. Minden gépen van ilyen fiók és érdemes megnézni tartalmát.

Takarítása: A mappák tartalma törölhető, az esetleg hozzáférés miatt letiltott fájlokat Csökkentett mód-ban tudod kitörölni.

C:\WINDOWS\Temp\
C:\Windows\Prefetch\
A Windows ideiglenes mappája és egy program gyorsító mappa.

Takarítása: Mindkét mappa tartalma nyugodtan törölhető.

Windows 7-től:

C:\Users\-= Felhasználó neved =-\AppData\Local\Temp\
C:\Users\-= Felhasználó neved =-\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\
Ez a saját felhasználói fiókod ideiglenes mappái. A -= Felhasználó neved =- résznél a Saját fiókod nevét válaszd ki.

Takarítása: A mappák tartalma törölhető, az esetleg hozzáférés miatt letiltott fájlokat Csökkentett mód-ban tudod kitörölni.

Weboldalról terjedő:

Vannak olyan weboldalak melyek csak azért léteznek, hogy vírusokat adjanak a látogatóknak. Valamint olyan hirdetések, amik ugyancsak ezért hoztak létre. Általában ezek Crack vagy olyan Torrent oldalak, amiken talán nincs is letölthető állomány, itt találkozhatsz azonnali vírustámadással.

Freeserials vírustámadás

Ilyen oldalakon lehet felugró ablak, amelyek szintén kártevőt tartalmaz. Ezek többsége blokkolva van, de nincs tökéletes védelem ilyen oldalak ellen.
Ahhoz, hogy elkerüld az ilyen fertőzést két dolgot tehetsz:
1, Nem lépsz olyan oldalra, amiről tudod, hogy vírust küld a gépedre.
Azt, hogy honnan tudod melyik oldal fertőzött érdeklőd meg az ismerőseidet, hogy ők kaptak-e vírust. Más kárából jobb tanulni.
2, Ha már ráléptél minél hamarabb lépj ki az oldalról, lehetőleg úgy, hogy ne kapj, és ne ments le semmit.
Igen szólj másoknak, ha találsz olyan oldalt, ami fertőz, hogy legalább ők megússzák a támadást.

Takarítása: Internet Explorer és Firefox esetén netezés után töröld az előzményeket és sütiket (cookie). IE8-tól: menj az Eszközök menüre - Internetbeállítások parancsra. Ott az első lapon az Általános fülön a Böngészési előzmények-nél kattints a Törlés... gombra majd ismét a Törlés gombra.

Internetbeállítások  Böngészési előzmények törlése  Törlés

Firefox3.5.6-tól: menj az Eszközök menü - Előzmények törlése... parancsra és nyomd meg a Törlés most gombot.

Előzmények törlése  Törlés

Ezzel törölted a meglátogatott oldalak infóit és esetleg a vírust is. Ezen lépésekkel eléred, hogy ne a böngésződ tárolóiból fertőzze a rendszeredet a vírus, kártevő. Hátránynak érezheted, hogy elúsznak az előzmények listáid, vagy neked kell begépelni jelszavakat olyan oldalakra ahol eddig a program magától beírta, vagy be is jelentkezett, de nagyobb eséllyel véded ki az ilyen típusú támadásokat ezen beállításokkal.

Programból terjedő:

Az ilyen típusú vírusokat hacker, crack oldalakon, nem megbízható torrent oldalakról letöltött fájlokból vagy tömörítvényekből lehet beszerezni. Néhány programot úgy módosítanak, hogy futtatáskor valamilyen kártevőt másoljon a rendszerre, és az vagy állandóan, vagy a program indításával fusson. A legáltalánosabb a Crack programok ilyen típusú fertőzöttsége.

Vírustámadás

Mint láthatod a vírusirtó megfogta a vírust, ilyen esetben a Töröl... gombra kattints, ezzel törlöd a programot, mielőtt a fertőzést elszenvednéd.
Másik fajta fertőzés, a tömörített fájlból (Zip, Rar, Uha, stb.) kapható vírusok. Ezek többsége nem letöltéskor, vagy utána, hanem kicsomagoláskor szerezhetőek be. Ha elég profi a létrehozó a kitömörítési parancsot úgy állítja be, hogy kicsomagoláskor a megfelelő helyre kerüljön a vírus, hogy az a lehető legnagyobb kárt tegye.

Tömöritett fájlban vírus találat

Harmadik általános típusa a trójai képek. Ebben az esetben egy látszólag kép fájl van megfertőzve, melyet akár Messenger-en keresztül is letölthetsz vagy egy weblapról menthetsz le. Sajnos erről nincs képem.

Takarítása: A már leírt módszer, miszerint a letöltött fájlokat futasd át a vírusirtódon. Ha fertőzött ne tartsd meg az állományt!

Itt jegyzem meg, hogy vannak jó indulatú "férgek", amik a program futásához kellenek, de a vírusirtó fenyegetésnek veszi és letiltja. Az ilyen esetekben engedélyezni kell a "féreg" futását, mert e-nélkül nem fut a program megfelelően. Ilyen ritkán nagyon ritkán, de előfordulhat.

USB, CD, DVD lemezről terjedő:

Ezeken a médiákon is előfordulhat, hogy csatlakozáskor, mikor elindul a felismerés és megjeleníti az Automatikus indítási lehetőségeket a rajta levő vírus elindul, vagy felmásolja magát a merevlemezre. Ezeket Autorun virusoknak nevezik, kivédeni pedig csak az automatikus indítás tiltásával lehet. Vannak olyan vírusok, melyek terjedését is így oldották meg. Felmásolja magát mindenre amire tudja, CD-DVD íráskor, USB csatlakoztatásánál felírja magát a lemezre, eszközre.

Ehhez kapcsolódik:

Víruskereső beállítása programokhoz
Microsoft víruskereső
Takaríts utánam
Vírusirtók frissítése